İş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Altın Konteyner İhracat Ödülleri’nde konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, melek yatırımcılar ile yeni iş fikirleri olan girişimcileri buluşturmak amacıyla web tabanlı Melek Yatırımcı Ağı Platformu oluşturduklarını ve yakın zamanda altyapısı tamamlanan bu platformun tanıtımını yapacaklarını bildirdi. gelecek.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi’nde düzenlenen Altın Konteyner İhracat Ödülleri’nde konuşan Bolat, MÜSİAD’ın kapısından 30 yıl önce girdiğini ve dernekte birçok görevde bulunduğunu, burada büyük işlere imza attıklarını ve çok güzel anıları vardı. söylenmiş.

İlgili Makaleler

Bolat, Türkiye’nin fırtınalı yıllarının ardından 2002’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti hükümeti ile başlayan, Türkiye’nin ve güçlü Türkiye ekonomisinin siyasi istikrar ve ekonomik istikrarla yükseldiği bir döneme tanık olduklarını ifade etti. MÜSİAD yönetim kurulu toplantısında MÜSİAD bünyesinde gençlik ve kadın kolları kurulmasını tavsiye ettiğini belirtti.

Bolat, kuruluşunda öncülük ettiği Genç MÜSİAD’ın büyük atılımlar yaptığını, 20 bine yakın gencin bu ocakta görev alarak iş dünyasına örnek teşkil ettiğini belirtti.

Ektikleri tohumların ülke gençleri için çok güzel meyvelere dönüştüğünü belirten Bolat, “Genç MÜSİAD’ın kuruluş amacı gençlerimizi girişimciliğe alıştırmak ve sevdirmekti. Gençlerimizi hayır işleriyle, sosyal bilgilerle, sosyal projelerle ısıtmak, bu faaliyetlere alıştırmak ve sevdirmek… Ve üniversite… “Geçen 21 yıla baktığımızda görüyoruz ki bütün bu hedefler çok şükür. büyük ölçüde iyileştirildi.” dedi.

Girişimciliğin önemine değinen Bolat, “MÜSİAD’ın yeni genel sekreteri olduğumda hattat Hüseyin Kutlu’ya hat mektubu ısmarlamıştık. O hatta ‘Dürüst, namuslu, devlete hizmet eden tüccarlar, halkına, çalışanlarına iş ve AŞ getiren, ahirette yaşayacaktır.Peygamberler, müminler ve şehitler ile diriltilecektir.’ “Bu büyük bir ödül, bu yüzden girişimcilik büyük önem taşıyor. Dürüst, çalışkan, üretken ve insanlara, ülkesine ve devletine faydalı olan girişimciler baş tacıdır.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de ihracatın milli gelire oranı yüzde 30’lara yaklaştı”

Ömer Bolat, 1980 yılında Türkiye’nin ihracatının 2 milyar 900 milyon dolar, milli gelirinin 65 milyar dolar ve nüfusunun 41 milyon kişi olduğunu belirtti.

“Bu resimde Türkiye’deki ihracatçı sayısı 1000’di, 2.9 milyar dolarlık ihracatımız vardı. Bu ihracatın büyük bir kısmını Türkiye’nin klasik eserleri olan fındık, incir, kuru üzüm ve tütün fabrikaları oluşturuyordu. Biraz dokumaya başlanmıştı. ancak rahmetli Turgut Özal’ın Türkiye’si eski cumhurbaşkanımızın başlattığı dışa açılma modeliyle açılmayı severdi.Büyümeye başladı ama sonraki yıllarda koalisyon hükümetleri, modüler siyasi yapı, istikrarsızlık ve ekonomik sorunlarla bu ivme devam edemedi. 1990’lardaki krizler 2002 yılına kadar AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımız iktidara gelene kadar.

1987’de Almanya’da yüksek lisans yapıyorum. O zamanlar kocaman bir radyo aldık. Kısa dalgada Türkiye’yi dinlemeye çalışıyorduk. Türkiye’nin Sesi radyosu. O gün gürültü geliyordu, gidiyordu, geliyordu ama haber şuydu: ‘Türkiye’nin aylık ihracatı 1 milyar doları geçti.’ O gün memlekette bir bayram sevinci yaşandı. Şimdi neredeyse günlük ihracatımız birçok gün içinde 1 milyar doları aşıyor. Yani hakikat sayesinde aylıktan güne geldik.”

Bolat, 2022 yılında ihracatın 36 milyar dolara, hizmet ihracatının 4.5 milyar dolara, ihracatçı sayısının ise 12 bin kişiye ulaştığını belirterek, 2022 yılında ihracat yapan firma sayısının 14 bine, toplam ihracat yapan firma sayısının ise 14 bine yükseldiğine dikkat çekti. 254 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’de ihracatın milli gelire oranının yüzde 30’lara yaklaştığını belirten Bolat, “Bu neyi gösteriyor? Bu Türkiye’nin dışa açık bir ekonomiye sahip olduğunu gösteriyor. Buna ithalatı da eklediğimizde yılda 620 milyar dolarlık dış ticaret yapıyoruz. yılda milyar dolarlık mal giriyor ve çıkıyor Ticaret Bakanlığı olarak bu ihracatın artması ve ülkemize döviz kazandırılması, ithalatın istikrarlı bir şekilde yapılmasını sağlamak, yerli sanayicinin korunmasını sağlamak için çalışıyoruz. haksız ithalata karşı ve gümrük işlemlerini etkin ve hızlı bir şekilde yapmaktır.”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik etkilerine değinen Bolat, deprem bölgesinin yeniden kalkındırılması için tüm bakanlıkların üzerine düşeni yaptığını söyledi.

“Gençleri ihracata teşvik etmek amacıyla birçok çalışma yürütüyoruz”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlık olarak genç girişimcilerin önünü açmanın ve genç ihracatçı sayısını artırmanın değerinin farkında olduklarını belirterek, bu vizyondan hareketle genç girişimcilere kolaylık sağlayacak birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. dış pazarlara açılmak, dünya ticaretinin bir parçası olmalarını sağlamak ve ihracata teşvik etmektir.

Bolat, İhracat Akademisi-İhracatçı Eğitim Programı kapsamında ihracat yapmak isteyen ve potansiyeli olan girişimcilere küresel pazara giriş çalışmalarından dijital pazarlamaya kadar farklı başlıklarda eğitimler verildiğini belirtti.

Bolat, üniversitelerle iş birliği içinde 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin girişimcilik ve ihracat konusunda yeni projeler hazırladıklarını belirterek, “Bir diğer önemli projemiz de Melek Yatırımcı Ağı Platformu. yeni iş fikirleri” diye bir platform oluşturduk. Altyapısını tamamladık, yakında tanıtımını yapacağız. Melek Yatırımcı Ağı Platformu’nun genç girişimciler ve genç ihracatçılar için motive edici bir proje olmasını diliyorum.” dedi.

Bolat, ihracata hazırlıktan pazarlamaya, tasarımdan dünya şirketlerine tedarikçi olmaya, e-ihracattan yurt dışı fuar iştiraklerine, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan dünya markası olmaya kadar ihracatın her adımını ve adımını desteklediklerini söyledi.

Genç girişimcilerin de şirket olmaları halinde tüm bu tabanlardan yararlanabileceklerini vurgulayan Bolat, şöyle devam etti:

“E-ihracat destek paketimiz ile Türk işlerinin ve markalarının online pazar yerlerinde sergilenmesi ve tanıtımından, yurt dışı siparişlerinin hızlı teslimatını sağlama maliyetlerine kadar birçok konuda genç girişimcilerimizin yanındayız. Bilişim sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar, yazılım, dijital oyunlar, blockchain ve yapay zeka başta olmak üzere “Performans gösteren şirketlerimiz için departmana özel altyapılar sağlıyoruz. Bakanlık olarak her yıl yurt genelinde düzenlenen 20 tasarım yarışmasının düzenlenmesine destek oluyor, bu yarışmalarda dereceye giren tasarımcımızın yurt dışı eğitim masraflarını karşılıyoruz.”

Ticaret müşavirleri ve ataşelerinin gençlerin destekçisi olduğunu belirten Bolat, “Dünyanın dört bir yanında görev yapan ticaret müşavir ve ataşelerimiz, ‘Danışmana Danış’ portalı üzerinden 2022 yılında 38 binden fazla firmaya ulaşabilecek. 10 üzerinden 9 memnuniyet oranı ile başarılı uygulamalarımızdan biri olan 295.870 firmanın ağırlıklı olarak ithalatçı/distribütör bilgilerinin sorulduğu talebini yanıtladı.Bu kapsamda bulundukları ülkelerin pazarları hakkında her türlü soruyu sorabilirsiniz. ‘Danışmanınıza Danışın’ portalı üzerinden ticaret müşavirlerimize ve ataşelerimize giriş yapın ve onlardan bilgi alın.” dedi.

Bolat, Altın Konteyner Ödülleri’nde 30 genç ihracatçının 13 kategoride ödül aldığını belirterek, ödül programında emeği geçenleri ve ödül alan kişileri tebrik etti.

haberpehlivankoy.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu